Una llar per a les persones sense sostre

dsc_0635_4

Un dels usuaris de l’alberg (Foto: Alba Sancha/ Reusdigital.cat).

(Reportatge publicat a Reusdigital.cat el 4 de juny de 2017).

Tot va començar farà onze anys. Una onada de fred es va instal·lar a casa nostra tot provocant unes inusuals baixes temperatures. A Tarragona, una persona sense sostre va aparèixer morta, el que va sacsejar la ciutat. Des de la columna ‘La plumilla’, al Diari de Tarragona, el periodista Antoni Coll va demanar la suma d’esforços de tot el teixit social per evitar que un fet tan trist es produís de nou. Aquesta va ser la primera pedra d’un gran projecte, la Fundació Bonanit, que presideix el propi Coll.

Estades de 15 nits

Amb l’objectiu d’atendre les persones sense llar, l’entitat ha anat consolidant-se al llarg d’una dècada fins a convertir-se en un referent. Al seu alberg de la Part Alta (a la plaça de les Peixateries Velles, a l’antiga casa del transeünt), l’equip de l’organització acull els qui ho necessiten. “Es tracta, simplement, de ser amable, de fer que tothom que arriba per demanar ajuda se senti còmode”, exposa una de les integrants d’aquest, Teresa Beà. “Molta gent ens agraeix de tot cor el que fem, i això no té preu”, subratlla, “perquè acollim gent que poca gent acolliria”.

Un cop una persona arriba a l’alberg per ser atesa, s’activa un protocol d’atenció que inclou diverses etapes, tals com una entrevista personal per conèixer la seva situació actual, i la cessió d’un llit per un termini de quinze nits (l’entitat disposa de 32 places). “L’únic requisit exigible per accedir a l’alberg és que no es tracti d’una persona violenta, ni que quan ingressi estigui en estat d’embriaguesa o sota l’efecte de les drogues, perquè podrien causar conflictes interns”, detalla el coordinador Diego de la Vega.

La celebració dels 10 anys

Gràcies a l’aliança amb altres organismes socials de la ciutat i de la demarcació, les persones ateses poden fer un parell d’àpats (l’esmorzar, amb el suport del projecte ‘Cafè i caliu’ de Càritas i els seus voluntaris, i el sopar) i ocupar-se de la seva higiene. De fet, fins i tot poden optar a un servei d’assessorament amb l’objectiu de trobar una solució als seus problemes i inserir-se al mercat de treball. Pel que fa al perfil dels usuaris, des de la Fundació Bonanit s’apunta que no n’hi ha cap de concret. La crisi, és cert, ha fet estralls. “S’ha notat, i molt. Tenim més sol·licituds d’ajuda de gent jove i del país que anys enrere”, fan constar des de l’entitat.

L’any passat, el de la celebració de la primera dècada de la Fundació Bonanit, es van organitzar tot un seguit d’actes benèfics i es va segellar la continuïtat dels convenis de col·laboracions amb diverses administracions (l’Ajuntament de Tarragona i la Diputació en són un parell d’exemples). L’objectiu, enguany, segueix la línia dels anteriors. Visibilitat i majors recursos per donar resposta a una necessitat que, tot i l’anunciada per alguns recuperació econòmica, encara sacseja famílies vulnerables del territori.

Segons els càlculs de l’organisme, la Fundació Bonanit ha atès prop de 6.000 usuaris des de la seva posada en marxa, i setmanes enrere es va involucrar en el recompte de persones sense sostre fet a Tarragona, que en va detectar quaranta-nou pernoctant als carrers de la ciutat. Els donatius d’aliments (llet, llegums i productes envasats de llarga durada), roba i articles d’higiene poden fer-se a l’alberg, de dilluns a divendres, entre les 9 i les 11 del matí.